Doula Jeniffer Lenz Förlossningsfotograf Växjö Kalmar Jönköping

Doula & FOTOGRAF

Jeniffer Lenz

Kronoberg - Kalmar - Jönköping - Halland

Vad är en Doula?

En doula är en person som är utbildad i att ge stöd och information till den födande kvinnan och hennes närmaste under graviditet, förlossning och den första tiden efteråt. Jämfört med barnmorskor har doulan dock inget medicinskt ansvar, ger inga medicinska råd och gör inga medicinska undersökningar. Hon finns inte där för att ersätta, utan att förstärka partnern och ge henne/honom verktyg som guidar denne till att bli ett bättre stöd för mamman. Partnern är oersättlig med sin kärlek till kvinnan och barnet, men saknar oftast den erfarenheten av förlossningar som doulan har vilket gör att doulan är ett utmärkt komplement. Tillsammans skapar doulan och partnern på så sätt ett perfekt team – allt för att göra förlossningsupplevelsen så positiv som möjligt!


Vad kan en Doula bidra med?

En stressig dag på förlossningen när personalen har mycket att göra är det guld värt att ha en extra hand som masserar, stöttar, påminner och informerar. Även om barnmorskan och undersköterskan gör sitt bästa för att vara ett fullgott kontinuerligt stöd är det nästintill omöjligt för de, när de har fler födande att fördela sin tid mellan. Dessutom har doulan förmodligen skapat och byggt upp trygghet och förtroendet genom tidigare möten, som personal på förlossningen inte har möjlighet till att ge. Känner man trygghet har man lättare att slappna av och då kan man hantera smärta på ett bättre sätt, vilket också gäller vid stress och spänning. 

Om förlossningsupplevelsen blir positiv eller negativ beror ofta inte på var man föder, hur lång tid det tar, hur mycket smärtlindring man använder eller om det blir vaginal- eller kejsarsnittsförlossning. Det beror oftast istället på vilket stöd man får, om man upplever att man blir sedd och hörd, respekterad och hur trygg man känner sig. Det beror på om man upplever att man själv har makten eller om det ligger i vårdpersonalens händer. Doulan ägnar sig helt och hållet åt er och ni lär känna henne under graviditeten vilket ger ökad trygghet och lugn under förlossningen.


Vad är Doulaeffekten?

Följande fördelar har man funnit i forskning kring doulaassisterade förlossningar:

⋅ Positivare förlossningsupplevelse! Föräldrarna känner sig mer delaktiga.

 Partnern kan vara ett bättre stöd och känner sig mer involverad när han/hen själv får stöd, uppmuntran och information.

 Risken för kejsarsnitt, sugklocka och tång minskar med 50%!

 Förlossningens längd minskar med 25%!

⋅ Behov av medicinsk smärtlindning minskar med 30%, och önskemålet av epidural (ryggbedövning) minskar med 60%!

⋅ Barn och föräldrar får bättre anknytning!

⋅ Bättre amningserfarenhet och färre amningskomplikationer, både vid amningsstarten och under amningsperioden.


Doula Jeniffer Lenz Växjö Kalmar
Doula förlossning Växjö Kalmar

Doulauppdrag

Vad ingår? • Ett första möte är alltid kostnadsfritt och till för att ställa frågor och se om personkemin mellan doulan och den blivande föräldern stämmer. Mötet är ca. 30-60min långt och helt förbehållslöst.


 • 2 förberedande möten á ca. 2 timmar där vi går igenom era planer och tankar kring den stundande förlossningen. Ni kan få hjälp med att skriva förlossningsbrev & jag lär ut avslappningsövningar, massagetekniker och Aktiv Baby-övningar.


 • Fullständig tillgång till mig för frågor via mejl och telefon dagtid under hela graviditeten.


 • Jour en vecka innan beräknad födsel och fram till barnet är fött


 • Ett eftersamtal ca. 2-4 veckor efter att barnet är fött.


För prisuppgifter & andra frågor - vänligen skicka in kontaktformuläret 

Övriga tjänster

& kurser


 • Sista Minuten Doula - 6000kr

Till er som känner ett behov av extra stöd i nära anslutning till födseln eller när den startat. Det kan också vara att den tilltänkta stödpersonen blir sjuk och därmed inte kan vara med på förlossningen. 


 • Förberedande samtal - 1500kr

Vi träffas under ca 2 timmar och jag informerar om vad ni önskar veta om en förlossning, jag delar med mig av mina doulakunskaper, och visar er avslappningsövningar, massagetekniker och Aktiv Baby-övningar.


 •  Aktiv Baby - 750kr

En träff på ca 1h där vi går igenom Aktiv Babys grundövningar och jag pratar om dess fördelar under graviditet och förlossning.


Förlossningsfotograf Jeniffer Lenz Växjö

Min FÖRSTA Förlossning

Förlossningen med min son var en väldigt speciell upplevelse som jag, trots allt jag inte var nöjd med, ändå gärna tänker tillbaka till. Under hela graviditeten såg jag fram emot förlossningen, var så taggad inför att föda barn och var inte alls orolig. Jag var beredd på att det skulle göra ont, men hade ju egentligen ingen aning om HUR ont det faktiskt skulle göra. Visst hade jag läst en del förlossningsberättelser, kollat på ett par videos på youtube och läst lite allmänt om förlossningsförloppet men ändå var jag så himla chockad efteråt. Kanske berodde det på att jag blev igångsatt på grund av havandeskapsförgiftning och att inte allt kom igång av sig själv, eller för att värkarna snabbt blev så kraftiga att jag hade svårt att hantera de. Mellan värkarna fick jag inte mycket vila, värkarna kom tätt inpå varandra och jag hade ingen aning om vad eller hur jag skulle göra för att göra det lättare för mig. Timmarna gick och 22h efter första dosen cytotec, 2 krystvärkar och en hel del kämpande hade jag äntligen blivit mamma! ❤️


På grund av min egen upplevelse vill jag gärna finnas där för just dig och hjälpa dig att få den bästa förlossningsupplevelsen som möjligt. ❤️


Lite kort om mig!

 • 28 år, Mamma till världens finaste söner
 • Kreativ perfektionist
 • Utbildad Doula som alltid varit fascinerad av kvinnokroppen under graviditeten
 • Barnkär & lite tokig bakom kameran för att få fram

de allra finaste leenden ;)


Doula Kronobergs län Kalmar län Jönköpings län